10 thuisblijf tips van onze pedagogisch coaches

Het corona virus is wennen voor ons allemaal, ook voor kinderen. Niet naar de opvang en dus ook niet met leeftijdsgenootjes spelenderwijs leren. Iets wat onze pedagogisch medewerkers ook jammer vinden. Om jullie op afstand te kunnen helpen hebben onze pedagogisch coaches een handig lijstje met 10 tips voor het thuisblijven gemaakt. Nieuwsgierig hoe wij jouw kinderen op afstand kunnen ondersteunen? Lees dan gauw onderstaand onze tips!

1. Maak Corona bespreekbaar, ook voor kinderen!

Al op jonge leeftijd krijgen kinderen mee wat er speelt in hun omgeving. Ook voor hun kan een situatie als deze indruk op hen maken. ‘Roep daarom iedereen bij elkaar voor een gezinsvergadering en bespreek wat er aan de hand is, ook met de kleinsten. Het verstrekken van informatie biedt jouw kind namelijk veiligheid en houvast. Zorg er daarbij voor dat de informatie aansluit bij de leeftijd van jouw kind en wees eerlijk in wat je zegt.’ aldus Aleida, pedagogisch coach.

2. Maak een tijdschema

Ritme en structuur geven houvast voor iedereen. Jouw kind krijgt namelijk zekerheid en het geeft jouw kind vertrouwen als hij weet hoe zijn dag eruitziet. Niet alleen voor jouw kind maar ook voor jezelf is het handig. Probeer daarbij je vast te houden aan het ritme dat ze gewend zijn. Dit herkennen ze.

Ook het maken van het dagschema kunnen jullie met zijn allen doen. Dan weet je gelijk wat iedereen belangrijk vindt om op een dag te doen. Op zoek naar een voorbeeld? Onze pedagogisch coaches maakten dit schema voor je, je hoeft er alleen nog jullie eigen tijden bij te zetten:

 • Opstaan, aankleden & ontbijten
 • Een wandeling maken of lekker bewegen in de tuin
 • Samen fruit klaar maken en gezamenlijk eten
 • Vrij spelen voor de kinderen & werktijd voor de ouders; jij kan tijdens dit moment bijvoorbeeld voor je werk bezig of het huishouden doen
 • Samen de tafel dekken en gezamenlijk lunchen
 • Rusttijd; doe bijvoorbeeld een dutje, ga samen lezen, luister naar een luisterboek of doe iets anders waarbij jullie ontspannen
 • Bezig met school of vrij spelen voor de kleinsten
 • Beweeg-tijd; ga dansen op muziek, maak een hindernis parcours in huis of in de tuin of ga bijvoorbeeld touwtjespringen
 • Samen de tafel dekken en gezamenlijk eten
 • Zelf lezen of een moment om voor te lezen
 • Douchen, tandenpoetsen en naar bed

3. Verstuur post naar opa & oma

Veel opa’s en oma’s kunnen op dit moment geen familie ontvangen. Dat is natuurlijk lastig en om te laten weten dat je aan ze denkt, is het leuk om met elkaar post te maken en te sturen naar je opa en oma. Laat jouw kind een mooie tekening maken, schrijf samen een brief of kleur een kaart en verstuur deze via de post.

Kids2b Mini muffin recept4. Samen koken of bakken

Gezellig met elkaar koken, niet alleen leuk maar ook een mooie manier om kinderen bij te brengen over verantwoorde voeding. Plus gezond eten is goed voor de weerstand! Op onze locaties koken en bakken onze medewerkers graag en vaak met jouw kind. Maar ook thuis kan je dit doen. Maak samen een lekkere soep of maak deze leuke mini muffins.

5. Taal is meer dan lezen

Voorlezen of zelf een boek lezen is natuurlijk al leuk en goed voor de taalontwikkeling. Maar wist je dat je ook nog meer kan doen om dat te stimuleren? Sarina, pedagogisch coach vertelt ‘Je kan ook je kind vragen om bijvoorbeeld alle ‘n’ letters te tellen op 1 pagina van een krant of een tijdschrift. Een leuke speelse manier om met taal bezig te zijn! Het is namelijk erg belangrijk dat kinderen veel taal aangeboden krijgen. Door veel zelf te lezen, of door te zingen en voorgelezen te worden, vergroot jouw kind zijn woordenschat.’

6. Ga op onderzoek in de tuin

Ver weg hoef je niet om de natuur te ontdekken. Ook in jullie tuin of op jullie balkon valt er een hoop te zien en te onderzoeken. Want welk kriebelbeestje zit daar onder die steen? Geef jouw kind een leeg potje en ga op zoek naar insecten en wormen. Misschien hebben jullie thuis wel een loep liggen en kunnen jullie de gevonden insecten ook nog daarna onderzoeken.

Kids2b Laarsjes voetpad7. Maak een ‘laarsjes-voetenpad’

Voor een blote voeten pad is het nog wat te koud maar je kan wel een laarsjes voetenpad maken. Verzamel in de tuin wat takjes, steentjes en blaadjes en leg dit als een pad achter elkaar. Laat jouw kind daarover heen lopen en ontdek samen hoe dat voelt en hoort. Het ene stukje pad wiebelt, een ander stukje knispert? Plezier gegarandeerd!

 

8. Help de vogels met hun nestje

Vaak maken onze medewerkers met jouw kind een leuk knutselwerkje. Goed ook voor de motoriek en ook gezellig om zo samen creatief bezig te zijn. Met de lente in het vooruitzicht kan je natuurlijk samen met je kind een eigen vogelhuisje maken. Misschien hebben jullie nog hout liggen of maak een voedertoren voor de vogels van een plastic fles.

9. Thuis lekker sporten en bewegen

Nu sporten op een sportclub er even niet in zit, kan je wel samen met je kind thuis sporten. Bewegen is namelijk wel erg belangrijk voor het gezond opgroeien en daarbij een fijne manier voor jouw kind om zijn energie kwijt te kunnen. Hoe je dit nu thuis doet? ‘Maak jullie eigen parcours, dit kan natuurlijk binnen met dozen en bijvoorbeeld een stapel boeken maar buiten in de tuin kan dit met een bal. 3 minuten dribbelen, 3 minuten tegen de muur spelen, zigzaggen. Het kan allemaal.’ aldus Gwen, pedagogisch coach.

10. Laat jouw kinderen helpen

Leuke en leerzame activiteiten doen is fijn, maar in huis moet er vaak ook wel het één en ander gebeuren. Bij kleine klusjes kan jouw kind gerust helpen en waarschijnlijk vindt hij het alleen maar leuk. Tafeldekken, was in de wasmand doen en zelfs opruimen wordt met elkaar een feestje.

Wij zijn nieuwsgierig naar jullie ervaringen, ideeën en tips deze periode. Deel ze dan ook vooral met ons.