Eerste paal met toekomstboodschappen Marciaborg

De eerste paal van de Marciaborg in Rasquert is de grond in gegaan. Gedeputeerde Eelco Eikenaar en burgemeester Rinus Michels van Winsum zetten met hulp van enkele leerlingen de hei-installatie inwerking.

Dat deden ze onder toeziend oog van ruim 200 jonge van gele helmen en hesjes voorziene ‘bouwopzichters’, de leerlingen. Tegelijkertijd hebben de kinderen van Kids2b, cbs Ichthus en obs Noordewier tijdscapsules in de grond begraven, met daarin boodschappen aan de toekomst.

Een paar weken eerder werd al het bouwbord en de nieuwe naam Marciaborg onthuld. De bouw is hierna in sneltreinvaart gestart. Aan het slaan van de paal ging een feestelijk ontbijt van de kinderen en de bouwvakkers vooraf. De kinderen spelen een belangrijke rol bij de bouw en worden er waar het kan bij betrokken. Zij gaan bijvoorbeeld nauwkeurig op de bouw toezien. Alle tweehonderd kinderen zijn daarom benoemd als ‘bouw-opzichter’

Alle kinderen hebben een boodschap voor de toekomst gemaakt: tekeningen, verhalen en fotoreportages. Deze boodschappen zijn goed ingepakt in speciale capsules de grond in gegaan. Als over 100 jaar het gebouw niet meer voldoet, vindt men in de grond deze herinneringen aan vroeger.

Twee basisscholen, de peuterspeelzaal, sportclubs en het verenigingsleven komen samen in de Marciaborg. ’s Middags en in de avond is de sportzaal beschikbaar voor sportverenigingen en dorpsbijeenkomsten. Daarnaast krijgt ook de tennisvereniging een nieuw onderkomen. De planning is dat de scholen het nieuwe schooljaar 2018/2019 in het nieuwe gebouw kunnen starten.